Aki víztisztító berendezést vásárolt, nyilván fontos neki, hogy igazán tiszta vizet igyon és ha már megtapasztalta, akkor nem szeretne ebből a minőségből lejjebb adni.
Hogyan lehet észrevenni, hogy a víztisztító berendezés nem működik megfelelően és mik azok az intő jelek, amikből tudhatjuk, hogy probléma adódott, amit minél előbb javítani kell!

Hogyan lehet észrevenni az ozmózis membrán meghibásodását? Milyen problémákat okozhatnak a különböző hibák? Minden berendezés, műszaki cikk, ami kicsit is bonyolultabb, azoknál fenn áll a veszély, hogy meghibásodik. A karbantartás elmaradása, a karbantartás hiányos elvégzése, a helytelen használat vagy bármi más okból bekövetkező meghibásodás esetén fontos, hogy észleljük a problémát és a megfelelő szakembert hívjuk!
Ebben a cikkben felsorolom a leggyakoribb hibákat, valamint a meghibásodás lehetséges okait.

1, Romlik a víz íze

A víz ízének a romlása az egyik legfeltűnőbb jele annak, ha nem megfelelően működik a víztisztító berendezés. A tisztított víz jellegzetes íze fokozatosan el kezd romlani, akkor a leg valószínűbb oka az lehet, hogy már nem megfelelő a víz tisztasága. Ez több okból is előfordulhat.

  • Az ozmózis membrán eltömődött és az a víz, ami átjut, már befertőződött.
  • Az ozmózis membrán elszakadt és átenged szennyeződéseket, nem tisztít megfelelően.
  • Az előltöltés nyomása nem megfelelő, ezért nem cserélődik megfelelően a víz a tartályból, ezért szintén befertőződik a víz.
  • Ha nem megfelelően van légtelenítve a tartály, akkor a keletkező légbuborékok miatt is befertőződhet a víz, aminek rossz íze lesz.

2, Nem termel elég tisztított vizet a rendszer

  • A műanyag cső vagy kábel meg van valahol törve.
  • Az ozmózis membrán eltömődött, ezért nem enged át elég vizet. Ha elzárjuk a tartály csapját és a víztisztító csapját pedig megnyitjuk, akkor folyamatos, vékony folyást kell látnunk. Ha csak csepeg, akkor biztos, hogy szerelőre lesz szükségünk.

3, Zavaros lesz a víz és bizonyos anyagok jelennek meg a felszínén

Ahogy fenn említettem, ha elszakadt az ozmózis membrán, akkor átengedi a szennyeződéseket. Emiatt jelenhetnek meg a víz felszínén „úszkáló anyagok”.

PurePro M 800 DF tartály nélküli, átfolyós ozmózis víztisztító

PurePro M 800 DF tartály nélküli, átfolyós ozmózis víztisztító

4, Vízköves lesz a vízforraló

Ez is a korábban említett víztisztító membrán elszakadása miatt következhet be, hiszen a vízforralóban használt víz már nem tisztított megfelelően, ezért a szennyeződésektől, klórtól ugyanúgy vízkövesedik, mint mielőtt elkezdtük használni a víztisztító berendezést.

5, Megnő a vízfogyasztás

Kevésbé észrevehető, de annál fontosabb jele a víztisztító berendezés helytelen működésének, ha a visszacsapó szelep vagy a 4 utas szelep elromlik. Ilyenkor megtelítődik a tartály, de a víz adagolása nem áll meg és elfolyik a víz a csatornába. Ez a következő vízszámlán már látható lesz, ha összehasonlítjuk az előző számla adataival.

Ha megbízunk egy karbantartó céget vagy szakembert, akkor feltétlenül követeljük meg az alapvető eszközöket, amik a megfelelő minőségű munka elvégzéséhez szükségesek. Ezek az alábbiak:

  • pumpa
  • nyomásmérő – a nyomásnak 0.45 bar nyomáson kell lennie!
  • fertőtlenítő szer – fertőtleníteni kell a tartályt és bizonyos alkatrészeket!
  • szerszámok

Amik feltétlenül szükségesek…

Fordítsunk megfelelő figyelmet és pénzt a víztisztító berendezés karbantartására! Ugyanúgy, ahogy az autóját vagy a gáz kazánt karban tartja azért, hogy biztonságosan működjön. Biztos lehet benne, hogy meghálálja az oda figyelést és egészséges, tisztított vizet ihat nap mint nap!

Amennyiben bármilyen kérdése van víztisztító karbantartással kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal! Karbantartást, áttelepítést vagy bekötést is vállalunk! A 30/860 7937-es ügyfélszolgálati telefonszámon vagy a nagyjanos@ewello.hu email címen.

error: