Ozmózis víztisztító berendezések ellen leggyakrabban felhozott vádak, mítoszok, ellenérvek, és azok cáfolata!
Amennyiben valaki víztisztító berendezés vásárlásán gondolkozik, és kutatásokat végez az interneten, sűrűn találkozhat az ozmózis víztisztító berendezésekkel. Az ozmózis víztisztítókkal kapcsolatban, található nagyon sok pozítív vélemények mellett, ugyanakkor gyakran előfordulnak ellenérvek, téves mítoszok is.

Nem csoda, hogyha nehéz eldönteni, hogy melyik információ téves és melyik valós. Sajnos elég sok féligazság, téveszme, és hamis információ kering, mind a laikusok, mind az egyes szakértők között is. Ebben a cikkben megcáfolom a 6 leggyakoribb téves mítoszt az ozmózis víztisztítás és ozmózis víztisztító berendezésekkel kapcsolatban.

Nézzük meg melyek a leggyakrabban hangoztatott ellenérvek, és azok igazságtartalma, vagy cáfolata!

Téves mítosz # 1 – Az ozmózis víz egy halott, desztillált víz és alkalmatlan emberi fogyasztásra.

Bizonyított tény: Az ozmózis víz az egyik legtisztább víz, és tudományosan semmi nem igazolja, hogy káros lenne a rendszeres fogyasztása!

A fordított ozmózis technológia az egyik leghatékonyabb víztisztítás ma a világon. A vízben előforduló szennyeződések, és szervetlen ásványok 95 – 98%-ától képes megtisztítani a vizet. Tehát a mai vizekben esetlegesen előforduló vegyi anyagoktól, gyógyszer, és hormon származékoktól, amik veszélyeztetik az emberi egészséget. Nem hagy a vízben mikrobális szennyeződéseket, peszcideket, és semmilyen kórokozót.
A fordított ozmózis technológia lényege, hogy 0,0001 mikron résmérettel tisztít így a vízből kiszűri a szervetlen ásványi sókat is.

Ezek alapján terjedt el az a tévhit, hogy ez tulajdonképpen desztillált víz, és halott víz az ember szervezete számára. És azt állítják, hogy ez egy természetellenes, a természetben sehol elő nem forduló víz.
Amiről sokan hajlamosak megfeledkezni, az az, hogy az esővíz sem tartalmaz szervetlen ásványokat. Ugyan akkor a Földön sok millió ember fogyaszt esővizet, vagy harmatot, hó olvadékot, amikben szintén nincsenek benne az ásványi anyagok.
Az emberek évezredek óta fogyasztják az eső vizet ivásra anélkül, hogy bármilyen negatív egészségügyi hatása lenne.

Az utóbbi pár évtizedben történt ipari szennyezés által már az esővíz is szennyezett, ezért azt is kell valamilyen módszerrel tovább szűrni.

Tedd fel magadnak a kérdést!
Mi lehet természetesebb, mint az anyatermészet által tisztított esővíz? Kell-e ettől jobb víz a szervezeted számára?

A fordított ozmózis technológia immár kb. 40 – 50 éve létezik, és használják, kimondottan ivóvíz tisztítására is. Valójában az RO-technológiát ténylegesen az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki, és a katonai állomány mind a mai napig használja ivóvízként, minden féle egészségügyi probléma nélkül.

Az évek során a fordított ozmózisú vízzel végzett összes tudományos kutatás során egyik sem dokumentált negatív egészségügyi hatásokat.

Megemlítendő még, hogy a világ sok országában, ahol kevés a természetes édes víz, és van tengeri partszakasz, ott hatalmas RO (fordított ozmózis) víztisztító telepek segítségével, a tengervíz sótalanítása útján jutnak iható édesvízhez.

Pár példa a sok közül.:

https://www.scientificamerican.com/article/israel-proves-the-desalination-era-is-here/
https://www.water-technology.net/projects/carlsbaddesalination/
https://www.water-technology.net/projects/barcelonadesalinatio/

Téves mítosz # 2 – A fordított ozmózis víztisztító kiszedi a hasznos ásványokat is a vízből.

Bizonyított tény: Az ozmózis technológia kiszűri a szervetlen ásványokat, amik amúgy is haszontalanok a szervezeted számára!

Az ozmózis víztisztító berendezések eltávolítják a szervetlen formában lévő ásványokat a vízből. És itt a kulcs, hogy a szervetlen formában lévő ásványokat!

A csapvíz, vagy az ásványvíz, olyan szervetlen ásványokat tartalmaz, melyeket a szervezetünk nem, vagy csak nagyon kis hányadban képes beépíteni, és hasznosítani. Az embereknek olyan szerves ásványi anyagokra van szükségük, amelyek csak élő, organikus szervezetekből, például növényekből és zöldségekből állnak rendelkezésre, amelyek könnyen, és teljesen képesek beépülni.
A vízben található szervetlen ásványi anyagoknak kevés az előnye az emberi szervezet számára, és ténylegesen inkább károsak az egészségünkre.

A csapvízben, vagy ásványvízben található ásványi anyagok tulajdonképpen oldott kőzetek. Egy ember az élete során, ásványok formájában kb. 200 kg. kőzetet iszik meg, ami csak keresztül áramlik a szervezetén. A vízben oldott szervetlen ásványi anyagok nem mérgezőek, de feleslegesen terheli a szervezetet, és a kiválasztó rendszert ez az „átutazó anyag”.

Ezt, az amúgy haszontalan, oldott szervetlen kőzetet szokták hiányolni, mint „hasznos ásványi anyagokat”.
Érdemes tudni, hogy amit az emberi szervezet nem képes beépíteni, vagy kiüríteni, az a szervezetben lerakódik, és problémákat okoz. Következésképpen a szervetlen ásványi sók idővel az artériákat megkeményítik, a vesékben, izületekben lerakódhatnak.

A fontos ásványi elemek döntő többségét elsősorban az élelemmel kell, hogy bejuttassuk, nem pedig az ivóvízzel!
Pl.: 1 pohár narancslében kb. ugyan annyi az ásványi anyag tartalom, mint kb. 20 liter csapvízben.
Tehát az emberi szervezet elsősorban azokat – a számára fontos és nélkülözhetetlen – ásványi anyagokat képes hasznosítani, amit a növények a talajból szervetlen formában a gyökérzeten keresztül felszívtak, és aztán a fotószintézis segítségével szerves formává átalakítottak.

Ahelyett, hogy a vízből kikerült ásványi anyagok hiányára koncentrálunk, inkább
annak örüljünk, hogy az ivóvizünk mentes szinte valamennyi szennyező anyagtól, amik hosszútávon nagyon sok galibát okoznának, ha azok bekerülnének a szervezetünkbe.

Téves mítosz # 3 – Az ozmózis víztisztító által tisztított víz, képes kimosni a sejtekből beépült ásványokat.

Bizonyított tény: A legjobb tudomásunk szerint a sejtekből nem képes kimosni az ásványi anyagokat az ozmózis víz.
A víz egy univerzális oldószer. Minél alacsonyabb az összes oldott anyag tartalma, annál hatékonyabban képes magába oldani dolgokat. Az ozmózis víztisztító által megtisztított víznek alacsony az oldott anyag (TDS) tartalma, ezért hatékonyan méregteleníti a szervezet szöveteit, izületeit, és sejtközi tereket.
Pontosan ez az egyik előnye az ozmózis víz fogyasztásának, hogy sokkal hatékonyabban tud a szervezet megszabadulni azoktól az anyagoktól, amiket a kiválasztó rendszerek szeretnének kiüríteni.
Néhányan ezért gondolják azt, hogy a túlzottan tiszta, és alacsony TDS értékkel rendelkező víz fogyasztása, amit fordított ozmózisos víztisztító berendezéssel állítanak elő, kimossa az ásványi anyagokat a sejtekből és ezáltal ásványi anyaghiányt okoz, aminek betegség lehet a következménye.
A fordított ozmózis eljárást az 1970 es években kezdték alkalmazni az ivóvíz tisztítására, és azóta számtalan tudományos vizsgálatnak vetették alá.
Nem ismertek olyan dokumentált tudományos adatok, melyek azt bizonyítanák, hogy a már beépült ásványi anyagokat kimosná a sejtekből.
Water Quality Association (WQA) : „Az alacsony TDS tartalmú víz fogyasztása teljesen biztonságos a fiziológiai egészség szempontjából.”
Dr. Edward V. Ohanian a U.S. Enviromental Protection Agency (EPA) Human Risk Assessment Branch részlegének vezetője az alacsony TDS tartalmú vízről ezt írja:
„Nem tudok olyan tényről, amely cáfolná azt a következtetést, hogy az alacsony TDS tartalmú víz egészséges”.

Meg kell jegyeznünk, hogy az USA ivóvízzel foglalkozó normái nem tartalmazzák a kötelező mineralizáció minimális értékét, amelynél az ivóvíz fogyasztása még egészséges. Hasonlóan a kanadai, Ausztrál, és Európai Unió normái sem tartalmaznak ilyen értéket. (csak egyes tagállamokban van erre vonatkozó szabályozás)

Téves mítosz # 4 – Az ozmózis víztisztító alacsony pH-jú, savas vizet hoz létre.

Bizonyított tény: Az ozmózisos víz enyhén savas, vagy semleges vizet állít elő.

Sokan azt az érvet hozzák fel, hogy az ozmózis víz savas, és ezért káros az egészségre. Az ozmózis víz pH-ja valóban kicsit alacsonyabb lesz, mint a tisztítatlan víz pH-ja. Ez természetes, hiszen kiszűri a szervetlen ásványokat is a vízből, amik előtte lúgos irányba tolták el a víz pH értékét.

Az általunk vizsgált RO víz pH-ja soha nem volt 5,5 és 6-os pH értékek alatti.
Ez azért még nem nevezhető nagyon savas pH-nak. Aki szeretné a víz pH értékét a 7-es semleges értékre visszaállítani, annak javasoljuk az ásványi anyag visszapótló patron felszerelést a víztisztító berendezéséhez, amit mi víztisztító berendezés rendelése esetén (külön kérésre) ajándékba adunk ügyfeleinknek.
Ugyanakkor mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy az általunk elfogyasztott ételek és folyadékok pH értéke nincs közvetlen, és egyenes arányban a szervezetünkben fennálló sav-bázis egyensúlyra. Ez szerencsére azért sokkal komplexebb folyamat.

Gondoljunk csak arra a közismert tényre, hogy a citrom elég savanyú számunkra, és a pH értéke erősen savas. Ugyanakkor, ha valaki rendszeresen citromos vizet fogyaszt, azzal kimondottan lúgosítani képes a szervezetét.
Tehát nem a folyadék pH értéke a lényeges, hanem a szervezetben kifejtett hatás, amit érdemesebb figyelembe venni.

Érdekességként pár pH érték
Víz pH-szintje:
tengervíz = 8,6 pH
ásványvízek = 5 és 8-as pH között
csap víz = 6 és 7,5 közötti
ozmózis víz = 5,5 és 7 pH között

Különböző italok pH-értéke:
szódák és Cola italok = 2,5 pH
sport italok = 2,9 pH
narancs lé = 3 pH
kávé = 4 pH
sör = 4,5 pH
tej = 6 pH

Egészséges emberi testben pH-értékek:
vér = 7,4 pH
Gyomor = 2 pH
Száj = 6,7 pH

Téves mítosz # 5 – Az ozmózis víztisztító berendezések sok vizet pazarolnak el.

Bizonyított tény: A fordított ozmózis víztisztítás lényegi eleme, hogy kettéválasztja a vizet tiszta vízre, és a szennyeződéseket tartalmazó technikai vízre, melyet aztán a csatornába kiöblít.

Az ozmózis víztisztítók ellen felhozott érvek közül, még leginkább ennek van némi alapja. Vizsgáljuk meg ezt a kérdést kicsit közelebbről!

Mivel a technológia lényege, hogy az RO membránon átpréseljük a tisztítandó vizet, ezért ami nem tud átjutni a 0,0001 mikronos résméreten, ezért az a csatornába visszaöblítésre kerül. Ezen nincs mit szépíteni, ez a valóság!

Ugyan akkor érdemes figyelembe venni, hogy ez az előfeltétele annak, hogy valóban tiszta, és minden szennyeződéstől mentes ivóvizünk lehessen. Sajnos egyedül ez az egy ismert víztisztító eljárás képes arra, hogy a vegyi anyagok garmadáját, és a hormon, és gyógyszer származékokat kivegye az ivásra szánt vizünkből.

A legtöbb otthoni ozmózis víztisztító berendezés kb. 1/4 – 1/5 arányban veszít vizet. Tehát 1 liter tiszta vizet 4, esetleg 5 liter vízből állít elő. Ez az „ára”, a biztonságos ivóvíznek. A csatornába visszakerülő víz mennyiségét befolyásolja a hálózatban lévő nyomás nagysága is. Minél nagyobb nyomással préseljük rá a RO membránra a vizet, annál kevesebb fog a csatornába kerülni. Ezért is lehet a termék leírásoknál olvasni, hogy a megfelelő működéshez minimum 3, 5 Bar nyomásra van a víztisztítónak szüksége. Ha ez a nyomás nincs meg a hálózatban, akkor a nyomásfokozó szivattyúval szerelt víztisztítót érdemes választani.

Ha egy család napi 5 – 10 literes ivóvíz fogyasztásával kalkulálunk, akkor havonta ez 0,5 – 1 m3 vízfogyasztás többletet fog jelenteni. Valójában sokan a WC-k többszöri felesleges lehúzásával, és a vízpazarló fürdéssel, zuhanyozással sokkal több vizet „pazarolnak” el.

Tehát az ozmózis víztisztító berendezések valóban „pazarolnak” el valamennyi vizet, de mindenképpen mérlegelendő, hogy a biztonságosan tiszta ivóvíz megér-e nekünk ennyi „áldozatot”!

Téves mítosz # 6 – Az ozmózis víztisztító berendezés nagyon drága.

Bizonyított tény: Az ozmózis víztisztító mára már igazán megfizethető a legtöbb család számára!

Az ozmózis víztisztító berendezések nincsenek egy ár kategóriában a kifejezetten olcsónak mondható víztisztító kancsókkal. Mindenkinek mérlegelnie kell, hogy egy hosszú távú befektetés az egészségébe, kényelmébe, vízminőségi biztonságába mennyit ér meg neki. Mindenképpen érdemes mérlegelni, mi mennyire fontos a számunkra, és azért mennyit vagyunk hajlandóak fizetni.

Az ozmózis víztisztító berendezéseket manapság 50.000,- Ft-tól induló árakon lehet beszerezni. Persze vannak magasabb ár kategóriájú víztisztítók is az igényesebb, és tehetősebb vásárlók számára. Nyílván mindenki anyagi lehetősége, és igényei alapján dönthet, melyik víztisztító berendezést választja.

Éves fenntartási, és üzemeltetési költsége egy ilyen víztisztítónak általában 12.000,- Ft-tól 20.000,- Ft-ig tehető.

Véleményünk szerint ezért az ozmózis víztisztító berendezések ár/érték aránya ma már teljesen megfizethető. Vannak különböző gazdaságossági kalkulációk is, amik az éves ásványvíz fogyasztás költségét vetik össze egy víztisztítóba történő beruházás költségével. Itt rendre a víztisztító vásárlása és beépítése a gazdaságosabb döntés. Ráadásul, ha otthoni víztisztítója van a családnak, akkor már a főzést sem kell a csapvízből megoldani.

Összegezve:

Fontos Neked az egészséges életmód? Fontos Neked a vegyszerektől, hormonoktól és szennyeződésektől mentes ivóvíz fogyasztás? Mindezt elérhető, megfizethető áron? Akkor válogass kedvedre ozmózis víztisztító berendezéseink között vagy kérj szakmai segítséget az alábbi elérhetőségeken!

error: