Az ásványvíz egy nagyon népszerű itallá vált az utóbbi évtizedekben. Ez részben annak köszönhető, hogy sokan az egészséges életmód részének tekintik. A tisztaság és egészség szinonímájaként kezelik. Ebben az írásban nem közvetlenül az ásványvízzel kapcsolatos tévhitekről lesz szó, de elkerülhetetlenül érinti valamilyen formában. Körbejárjuk, hogy mit érdemes tudni az ásványi anyagokról és az ásványvízről, tehát az ásványi anyag visszapótlás témáját.

Ásványi anyag visszapótlás… Tényleg szükség van rá?

Mik azok az ásványi anyagok?

Az ásványi anyagok építik fel testünket. Rendkívül hasznos, értékes építőelemei testünknek, enélkül nem maradnánk életben! Ide tartoznak pl. a magnézium, kalcium, bróm, vas, jód stb.

Szerves és szervetlen ásványi anyagok

Az ásványi anyagok két féle módon találhatóak meg: szerves és szervetlen formában. Nem mindegy, hogy ezeket az anyagokat milyen formában visszük be testünkbe. Ha a növényekben található ásványi anyagokat vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy mind szerves formában van jelen. Így tudja hasznosítani a szervezet, hisz maga is egy szerves létforma. Támogatják, erősítik egymás hatását és beépülnek a szervezetbe. Megtalálhatóak még a táplálék kiegészítőkben szintén szerves formában.

Szervetlen formában találhatóak meg az ásványvizekben. Ez azt eredményezi, hogy a nagy része nem hasznosul a szervezetben. Jobb esetben átmossa a szervezet és kiürül. Rosszabb esetben bizonyos mennyiség lerakódik és különböző problémákat okoz.Méregtelenítés vízzel

Akkor mi szükség az ásványvízre?

Ez jó kérdés! Népszerűsége részben azon alapul, hogy az ásványi anyagok hasznosak az ember számára. Viszont, ennél részletesebben már nem tájékozódnak. Ezért nem tesznek különbséget a szerves és a szervetlen ásványi anyagok között.
Másrészt pedig tagadhatatlan alternatívája a csapvíznek, ami sok helyen rossz ízű, büdös és túl klóros. A határértékszerűen meghatározott szennyező és káros anyagok meglétével kapcsolatban szintén nem tájékozódnak sokan.
Látszólag könnyű megvenni az ásványvizet és abban a tudatban maradni, hogy ezzel elkerüljük egészségünk károsítását.

Az ásványvíz hátrányai

  • Az ásványvíz túl kemény.
  • A műanyag beoldódik a vízbe.
  • Nem elég tiszt, szennyező anyagok ugyanúgy megtalálhatóak benne, mint a csapvízben.
  • A műanyag szennyezi a környezet.
  • Ásványi anyag tartalma rendkívül alacsony a szervezet szükségleteihez képest.

Továbbá érdemes elolvasni a címkéjét, amiben részletezi, hogy mely anyagokból mekkora mennyiség található. Az összes oldott ásványi anyag tartalom szépen mutat, hisz egy nagyobb szám. Ennek azonban a nagy része hidrogén karbonát! A hidrogén karbonátnak valójában nincs jelentős szerepe a testben.

A többi ásványi anyag pedig alacsony szinten van jelen. Ebből az következik, hogy amire szükség lenne, azt vízzel senki sem viszi be úgyse, mert nem iszik annyi vizet. Tehát csak a töredéke a vitamin és ásványi anyag szükséglet, amit vízzel be tudunk vinni és még az se hasznosul.

Ezért érdemes tisztítani a vizet víztisztító berendezésekkel! A Víztisztítás – Miért és hogyan című cikkben részletesen írok erről!

A legjobb víztisztító berendezés kiválasztása kiemelt kép

Az ásványi anyag visszapótlás népszerűsége

Amikor ozmózis víztisztító berendezéssel kapcsolatban olvasunk, találkozhatunk azzal a tévhittel, hogy szükséges az ásványi anyag visszapótló patron. Az ozmózis technológiának köszönhetően ugyanis kivételesen tiszta vizet kapunk, amiben már igen alacsony az ásványi anyag tartalom is. Ahogy a fentiekben is említettem, az ásványi anyagokat táplálkozás során kell bevinni és nem szabad elfelejteni az ásványvizek negatív hatásait.

Sokan mégis ragaszkodnak az ásványi anyag visszapótláshoz, ezért nekik van kitalálva az ásványi anyag visszapótló patron. Ez arra szolgál, hogy az ozmózis víztisztító berendezés által megtisztított vízbe bizonyos mennyiségű ásványi anyagot adagol.

Összegezve
Tehát véleményem szerint az ásványi anyag visszapótlásnak semmilyen egészségügyi okai nincsenek. Nincs szüksége az emberi szervezetnek az ásványvízben található ásványi anyagokra. Amennyiben mégis erre van szüksége, a lehetőség megvan hozzá ásványi anyag visszapótló patronnal.

error: