Fordított ozmózis, a tökéletes víztisztítás

A víztisztító berendezések fejlesztésében áttörést jelentett egy viszonylag új eljárás, a fordított ozmózis – angol nevén (Reverse Osmosis, rövidítve RO) rendszer. 

Napjainkban a fordított ozmózis, a víz tisztításának jelenleg elérhető leghatékonyabb módszere. A legjobb mód arra, hogy egy fizikai rendszer segítségével (kémiai anyagok használata nélkül!) tiszta vizet nyerjünk. A Reverse Osmosis rendszer tökéletes víztisztítást tesz lehetővé.

Tulajdonképpen egy hiperszűrőként is felfoghatjuk, mivel az RO membrán, ami a fordított ozmózis víztisztítók legfontosabb „szűrője”, eltávolít minden, a baktériumoknál 1.000 -szer, a vírusoknál 10 -szer kisebb szennyeződést is a vízből.

Ennek a szűrési képességének köszönhetően mondjuk, hogy a fordított ozmózis víztisztítóval tisztított víz nem tartalmaz nehézfémeket, hormon, és gyógyszermaradványokat sem.

A fordított ozmózis működési elve

A fordított ozmózis technológia kidolgozására az ötletet saját sejtjeink működése adta. Ha vizet akarunk tisztítani, akkor az ozmózissal ellentétes irányú folyamatra van szükségünk!

A fordított ozmózis tehát, a természetben is létező ozmózis folyamatának mesterséges megfordítása.

Az ozmózis jelenség akkor jön létre, amikor elválasztunk két különböző koncentrációjú oldatot, egy félig áteresztő hártya segítségével.  Minél nagyobb az oldatok koncentrációjának különbsége, annál nagyobb az ozmotikus nyomás. Ilyenkor a híg folyadék áramlik át a sűrű folyadék irányába.

A fordított ozmózis során ezt a folyamatot fordítjuk meg úgy, hogy egy zárt rendszerben, a sűrűbb, szennyezettebb folyadékra nagyobb nyomást gyakorlunk, mint az ozmotikus nyomás.

A vízvezetékből a víztisztítóba beáramló vizet az ozmózis (RO) membrán választja szét – tiszta vízre, és a szennyező anyagokban dús technikai vízre.

Az így kapott tiszta vizet, ami átjutott a membránon tudjuk felhasználni, főzésre, ivásra. A szennyeződésekkel telített vizet, amit a membrán felfogott a csatornába öblítjük.

Az RO, azaz a fordított ozmózis membrán működése

ozmozis_membranA tényleges tisztítást a membrán végzi. Az ozmózis membránt úgy lehet elképzelni, mintha egy  nagyon kicsi nyílásokat tartalmazó szitát egy csőre feltekercselnénk.

Ennek a „szitának” a lukmérete 0,0001 mikron, amelyen keresztül nagyrészt csak a vízmolekulák képesek átjutni, minden egyéb anyag kívül reked.

Az ozmózis membrán öntisztító, nem halmozódnak fel benne a szennyeződések, mint az átfolyó rendszerű szénszűrőkben. A víz tisztítását végző membrán felületén a tisztítandó víz folyamatos mozgásban van, így lemossa a membrán felületén esetlegesen lerakódó szennyeződéseket.

A vegyileg stabil, baktériumoknak ellenálló membrán előállítására egyedül csak néhány gyártó képes a világon!

Mit szűr ki a fordított ozmózis membrán?

ro_membran_kiszurA ozmózis membrán 96 -98 % os hatékonysággal tisztít. Képes kiszűrni a szervetlen anyagokat.
Például: sók, fémek, ásványok, különböző mikroorganizmusok.

Hatékonyan szűri a szerves oldott ásványi anyagokat és fémeket, mint például: alumínium, arzén, bárium-, kadmium-, klorid-, króm-, réz-, fluorid-, magnézium-, vas-, ólom-, mangán-, higany-, nitrát-, szelén-, ezüst-, szulfát-és cink.

Továbbá még kiszűri a nehézfémeket, íz, és illat-termelő vegyi anyagokat, vírusokat, baktériumokat, hormon, és gyógyszerszármazékokat.

A fordított ozmózis víztisztító alkalmazása

A NASA által kifejlesztett fordított ozmózis eljárást először az USA haditengerészeténél kezdték használni, hogy a sós tengervízből, iható édes vizet tudjanak a legénység számára előállítani. De használják még az űrkutatás során is. Ott az űrhajósok által használt vizet tisztítják meg, újra ihatóvá téve azt.

A technológiát a 60 -as évek tájékán tovább fejlesztették, lehetővé téve, hogy akár radioaktív és biológiailag szennyezett vizet is képesek legyenek tisztítani. Mára már szinte a világ összes hadserege ezt a víztisztítási technológiát alkalmazza, bizonytalan eredetű vizek tisztítására. Ezek közé tartozik a Magyar Honvédség is.

Ezt a víztisztítási módot használják a vese-dialízis központokban a betegek veséjének átmosásakor. Az élelmiszeriparban, az üdítő italok előállításakor, a bébi vizek gyártása során, sőt a világ számos pontján – neves üdítőitalos márkák – forgalmaznak palackozott ozmózis vizet különböző ízesítésekkel.

Az USA -ban több, sok millió lakosú nagyvárosban a városi vízmű szintén fordított ozmózisos vizet szolgáltat a vezetékes hálózaton keresztül.

A 70 -es évektől a technológia elterjedésével egyidejűleg nagyon sok háztartásban is egyre népszerűbbek a lakossági ozmózisos víztisztító berendezések.

Az ozmózis víztisztító működése és felépítése

fordított ozmózis víztisztító felépítéseAz alap RO víztisztító öt lépcsőben tisztítja a vizet.

Általában rendelkezik három darab előszűrővel, melyek hagyományos vízszűrő betétek segítségével megszűrik a vizet a lebegő szennyeződésektől, iszaptól, csővezetékről levált rozsdától, szemcséktől. Továbbá a klórtól, és szerves szennyeződésektől.

Ezután az előszűrt víz bejut a membránba, ahol a tényleges tisztítás folyamata történik. Ennek eredményeképpen jutunk nagytisztaságú vizhez. Ez a víz már nem tartalmaz vírusokat, baktériumokat, nehézfémeket, vegyszer maradványokat, arzént, nitrátot, hormont, antibiotikumot, és semmit, ami a szervezetünkbe bekerülve veszélyes lehet.

Az ötödik lépcsőben pedig egy szén utószűrő eltávolítja a vízben, esetlegesen előforduló gázmolekulákat, ezzel javítva a víz ízén.

A tisztított víz felhasználásig, egy steril puffertartályban tárolódik. A puffertartályra azért van szükség, mert a fordított ozmózis membránon csak lassan képes a víz átpréselődni. Az alapos víztisztítás egy lassúbb folyamat.

A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően ma már kaphatóak tartály nélküli, átfolyós ozmózis víztisztítók is.

Az ozmózis víztisztító beépítése

  • ezek a víztisztítók általában a konyhai mosogató szekrénybe kerülnek beépítésre. Az alap készülékek helyigénye egy mosogató medencényi hely a szekrényben.
  • a fordított ozmózis víztisztítás során át kell préselnünk az RO membránon a tisztítandó vizet. Ezért szükséges, hogy a hálózati víz nyomása min. 3 bar legyen.
  • amennyiben a 3 bar nincs meg, úgy nyomásfokozó szivattyúval ellátott víztisztító berendezés szükséges.
  • a szivattyús víztisztító berendezés beépítése elektromos csatlakozási lehetőséget igényel.

Az ozmózis víztisztító karbantartási igénye

Fontos, hogy a fordított ozmózis technológiával tisztító berendezéseket rendszeresen karban kell tartani!

Minden vízszűrő, víztisztító kényes a megfelelő időközönkénti szűrőcserére, karbantartásra. Az ozmózisos víztisztítóknál ez hatványozottan igaz.

A fordított ozmózis víztisztító szervizelése, karbantartása két részből tevődik össze.

Egyrészt, évente szükséges a három előszűrő, és a szénutószűrő cseréje. Másrészt, az ozmózis membránt is cserélni kell három – négy évente. Ez függ a membrán márkájától, és az átfolyt víz minőségétől, és mennyiségétől.

Ha befektetett egy ozmózis víztisztítóba, akkor mindenképpen ügyeljen a szűrőcserékre, a nélkülözhetetlen fertőtlenítésre, és az egyéb karbantartási feladatokra. Ezzel számolnia kell évente az optimális működés érdekében.

Ne feledje!! Csak a valóban tökéletes, és megfelelően szervizelt, és karbantartott víztisztítóból tud jó minőségű, bakteorológiailag is tökéletes vizet fogyasztani.

Vásárlási szándéka esetén itt tud választani az ozmózis víztisztító berendezések közül.

error: