GYIK

Víztisztító vásárlással, üzemeltetéssel kapcsolatban,
a leggyakrabban feltett kérdések, és válaszok.

 

Az egészséggel kapcsolatos kérdések

 

Mi a szervezetünkbe bevitt víz feladata?
Víz nélkül nem képzelhető el élet. A víz az emberi szervezetben számos fontos feladatot lát el. A víz szervezetünk egyik legfontosabb alkotó eleme. Egy felnőtt ember 75%-a víz. Az ember szervezetében lévő víz teszi lehetővé a vérkeringést. Fontos szerepet játszik a vér összetételében. és az oxigén szállításában. Szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és a sejtekhez történő elszállítását, majd eltávolítja az anyagcsere során keletkező salakanyagokat, elszállítva azokat a kiválasztó szervekhez, segítve a szervezet tisztítását. Befolyásolja a vér összetételét, hő szabályozó szerepével biztosítja a szervezet belső hőmérsékletét, rugalmassá teszi az ízületeket és a bőrt. Végül, de nem utolsó sorban, víz alkotja a legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot is.

Milyen vízre van szüksége az emberi szervezetnek?
A jó ivóvíznek lehetőleg mentesnek kell lennie nehézfémektől, vírusoktól, baktériumoktól, gombáktól, klórtól, nitráttól, és minden vegyi anyagtól, másrészt lehetőleg alacsony ásványi anyag tartalommal kell rendelkeznie. A szervezetünknek nem sok „folyadékra”, hanem sok „tiszta” vízre van szüksége. A megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztásával lehetővé tesszük a szervezet méregtelenítését, ezzel tehermentesítve immunrendszerünket, és növelhetjük álló képességünket. Általában sokan odafigyelnek az elfogyasztott ételek minőségére, ugyanakkor elfelejtik az egészséges élethez szükséges egyik legfontosabb összetevőt, a tiszta ivóvizet!
Pasteur a kutatásai alapján kijelentette. „A 
betegségeink 95%-át megisszuk” 

Megalapozottak a csapvízzel szembeni félelmek?
Ezt a kérdést mindenki, maga döntse el! Magyarországon a 201/2001.(XI.25.) Korm. rendelet szabályozza, az ivóvíz minőségét. Ebben a rendeletben szereplő 64 összetevőnek valószínűleg minden vízszolgáltató által szolgáltatott víz megfelel. Sajnos a szolgáltatott víz öreg, elavult csőhálózaton keresztül jut el a fogyasztók lakásáig. Mára az emberek jelentős hányada nem elégedett a csapvízzel. Sokan klórosnak, rossz ízűnek, és nagyon keménynek tartják. Többségében ezért vásárolnak az iváshoz különböző palackozott vizeket.

Káros a vízben lévő klór az emberi szervezetre?
A klór sárgászöld színű, fojtó, maró, szúrós szagú veszélyes méreg. Könnyen cseppfolyósítható, vízben gyengén oldódó, erélyes oxidáló szer. A klór megöli a baktériumokat. A vízszolgáltatók jelentős része klórral fertőtleníti a vezetékes vizet, hogy elkerülje a víz fertőződését. Az ivóvíz klórozása alkalmával melléktermékek keletkeznek, melyek súlyosan veszélyeztethetik az újszülöttek egészségét, ha a kismama egy bizonyos mennyiség felett fogyaszt ebből a vízből – állítja egy brit tanulmány. Egyes szakértők szerint Magyarországon is fennáll ez a kockázat, mert a káros anyagok koncentrációja meghaladja azt az értéket, ami Nagy-Britanniában veszélyesnek bizonyult.

Műszaki, technológiai kérdések

Mit neveznek ozmózisnak?
Az ozmózis, egy a természetben előforduló jelenség. A biológiai membránok félig áteresztőek. Ez azt jelenti, hogy bizonyos anyagokat átengednek, míg másokat nem. A sejthártya félig áteresztő sajátosságán alapul az ozmózis jelensége. Amennyiben a sejthártya két oldalán különböző koncentrációjú oldat található, a koncentráció különbség miatt a vízmolekulák a hígabb oldatból a sűrűbb, töményebb oldat felé diffundálnak. Az ozmózis tehát nem más, mint egy oldószer diffúziója féligáteresztő hártyán keresztül. A sejthártyára gyakorolt hidrosztatikai nyomás pedig az ozmózisnyomás. Minél töményebb egy oldat, annál nagyobb az ozmózisnyomása.

Mi a fordított ozmózis?
A fordított ozmózis, a természetben előforduló ozmózis jelenség megfordítása. Ha vizet akarunk tisztítani, az ozmózissal ellentétes irányú folyamatra van szükségünk. Itt egy zárt rendszerben a magasabb oldott anyag tartalmú töményebb oldatra (tisztítandó víz) nagyobb nyomást gyakorlunk, mint az ozmózisnyomás, így az alacsonyabb sűrűségű folyadékot, vagyis a tisztított vizet, a membránon átkényszerítve kapjuk meg. A módszer segítségével tudjuk a sűrűbb oldatból, (tisztítandó víz) tiszta vizet előállítani úgy, hogy kiszűrjük belőle az ásványi sókat és minden egyéb szennyeződést.

Mi az ozmózis membrán és hogyan működik?
Az ozmózis membrán az ozmózis víztisztítók lelke. Alapanyaga egy vékony filmhártya, mely távtartók segítségével egy műanyag csőre van felcsévélve. Ez a féligáteresztő hártya, 0,0001 mikron résméretű. Ezért a vízmolekulákat átengedi, míg minden más egyéb anyag kívül reked rajta. A membrán segítségével tulajdonképpen a vizet kettéválasztjuk, tiszta vízre, és a szennyezett vízre. A bemenő víz keresztüláramlik a membrán falán, a vízmolekulák beáramlanak a membrán felszínén, és a spirálban körbefolynak, majd a cső közepén összegyűlnek. A 0,0001 mikronnál nagyobb átmérőjű molekulákat egy másik ágon a csatornába a rendszer kiöblíti.

Miért a leghatékonyabb az RO víztisztítás?
Míg a fordított ozmózis elvén működő víztisztító készülékek tisztítják a vizet, a többi víztisztító eljárás csak szűri. A fordított ozmózis technológia átlagosan 94 – 98%-os hatásfokkal távolítja el a szennyező anyagokat, de sok esetben 99 %-os a hatékonysága. Ezáltal a kristálytiszta ivóvíz nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, vegyi anyagokat, vegyszereket, ipari szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat, gyógyszermaradványokat, hormonokat és radioaktív szennyeződéseket. Saját ellenőrzése lesz az ivóvíz minősége felett. Állandóan kellemes ízű, kristálytiszta ivóvizet biztosít a vízvezetékrendszer meghibásodása vagy véletlen vízszennyezés esetén is.

Mikor és hol kezdték alkalmazni a fordított ozmózis technológiát?
A fordított ozmózis technológiát először az amerikai haditengerészetnél kezdték alkalmazni a sós tengervízből kinyerhető tiszta ivóvíz előállítására. A 60-as években tovább fejlesztették az eljárást vegyi, biológiai és radioaktív hadviselés esetén a vízben keletkező szennyeződések kiszűrésére is. Az azóta eltelt több mint 50 évben a gyártástechnológia fejlődésével egyre olcsóbb lett ennek a víztisztító eljárásnak az alkalmazása, ami lehetővé tette az eredetileg haditechnikai célú víztisztító eszköznek a polgári felhasználását is.

Milyen szennyeződéseket távolít el a vízből az RO membrán?
Az ozmózis membrán segítségével meg tudjuk tisztítani a főzésre, ivásra szánt vizet a klórtól, vírusoktól, baktériumoktól, hormon és gyógyszerszármazékoktól, nehézfémektől, és más egyéb egészségre kártékony anyagoktól.

Miben különböznek a fordított ozmózis elvén működő víztisztítók a többi víztisztítótól, vízszűrőtől?
Az ozmózis víztisztítók ténylegesen megtisztítják a vizet, ugyan akkor a többi eljárás csak szűri.
Mit jelent ez?
A közönséges vízszűrők csak valamilyen aktív szénbetétet használnak, hogy bizonyos méretű szennyeződéseket megkössenek a felszínükön. Az aktív szenes víztisztítók nem képesek megkötni pl. a hormon és gyógyszer származékokat. Nem csökkentik a víz keménységét sem. Továbbá mivel a felszínen kötik meg a kiszűrt szennyeződéseket, ezek addig ott tárolódnak, míg ki nem cserélik azokat újakra.

Ezzel szemben a fordított ozmózis technológia 0,0001 mikronon tisztít. Ami még nagyon lényeges, hogy a vízből eltávolított szennyeződéseket nem tárolja, hanem azt egyből a csatornába kiöblíti. Képes megtisztítani a vizet a hormon és gyógyszer származékoktól is. Kiveszi a vízből a keménységek okozó szervetlen ásványi sókat, így az ozmózis víz egy lágy, könnyű, és selymes ízű víz. Az ozmózis víztől nem lesznek vízkövesek az edények, nem mennek tönkre a vízforralók, és kávéfőzők sem.

Mi a felépítése egy ozmózisos víztisztítónak?
A rendszer 3 fő egységből tevődik össze.
1, Az 5 lépcsős tisztító egységből, mely tartalmazza a 3 db. előszűrőt, a membránt, és az 1 db. szén utó szűrőt.
2, A puffer tartályból, melyben tároljuk a tisztított vizet
3, A tisztavíz csapból, melyen keresztül jutunk hozzá a tisztított vízhez.
Opcionálisan még lehetőség van különböző kiegészítőket is a gépre beépíteni.
Ezek a következők: ásványi anyag patron, energetizáló egység, lúgosító patron, UV lámpa

Mekkora víznyomás szükséges az ozmózis víztisztító működéséhez?
A hálózatban meglévő víznyomás kényszeríti a vízmolekulákat a természetes ozmotikus nyomással ellentétes irányú mozgásra, ezért lényeges jelentőségű a víznyomás értéke. Alacsony víznyomás esetén a termelt tisztított víz mennyisége lecsökken. Az ideális hálózati víznyomás a mechanikus víztisztítók számára 3.5 – 6 bar között van. A 3,5 bar alatti víznyomás esetében a nyomásfokozó szivattyúval ellátott víztisztító készülékeket javasoljuk beszerelni.

Mit jelent a TDS kifejezés?
TDS = Total Dissolved Solids (összes oldott anyagok) A TDS műszer segítségével a vízben lévő összes szerves és szervetlen oldott anyagot tudjuk mérni. Mértékegységét ppm-ben, vagyis (parts per million-ban) adják meg. Magyarul ez annyit jelent, hogy 1 millió vízmolekulában mennyi egyéb molekula található.

Gyakorlati kérdések

Mikorra térül meg nekem egy ozmózis víztisztító?
Szinte azonnal! Egyből megszabadul az ásványvizek terheitől. Sokkal finomabbak lesznek a tisztított vízből készített teák, kávék, levesek. Már ez a két tényező nagyon megéri. A nyugalomról, a kényelemről, és annak a tudatáról nem is beszélve, hogy biztos lehet az ivóvize kiváló minőségében! De azért pénzügyileg is rendkívül kifizetődő a palackozott víz helyett ozmózis víztisztítóra váltani. Általában egy 3 – 5 fős család esetében fél, egy éven belül megtérül a befektetése.

Hová érdemes a víztisztító készüléket beépíteni?
A pult alatti víztisztító készülékeket a legideálisabb a konyhai mosogató alatti részbe beszerelni. Lehetőség van a tisztító egység, vagy a puffer tartály elhelyezésére a mosogatótól távolabb eső szekrénybe, vagy egyéb más helyre. A gép tisztavíz csapját mindenképpen a mosogatónál érdemes beépíteni, mivel leggyakrabban ott veszünk vizet a főzéshez, iváshoz. Az álló ivóvíz automaták a konyhában, irodában bárhol elhelyezhetőek. Fontos szempont a gép elhelyezésére, hogy a víztisztítók a hálózati víz bekötési helyétől maximum 5 méter távolságon belül legyenek.

Kivel tudom a víztisztítót beszereltetni, és mennyiért?
A készülék telepítését, beépítését elvégezheti Ön is, vagy kérheti tőlünk a víztisztító beszerelését. Amennyiben a saját beszerelést választja, úgy a beszerelés lépéseiről a géphez kapott magyar nyelvű részletes beszerelési útmutató segítségével tájékozódhat, illetve szívesen adunk telefonos segítséget is bármi nemű elakadás esetében. Ebben az esetben is érvényesek a megadott garanciák, amennyiben az útmutató szerint történt a beépítés. A víztisztító telepítését kérheti cégünktől is, ekkor a technikus kolléga a gépet a helyszínre kiszállítva a készüléket beszereli, és beüzemeli. Ennek ideje kb. 1 – 1,5 óra. Díja bruttó 11.000 Ft, plusz Budapesttől távolabb eső települések esetében 90 Ft/km kiszállási díjat számítunk fel.

Költözködés esetén a beépített víztisztítóm tovább vihetem egy másik lakásba?
Igen. Ez a rendszer bármikor könnyedén kiszerelhető, és egy másik helyre egyszerűen újra beépíthető. Csak a hálózati vízcsatlakozást kell újra kiépíteni hozzá. Képzelje el úgy, mint ahogy a mosógépét, mosogató gépét is adott esetben magával tudja vinni.

Milyen garanciát kapok a víztisztító készülékemre?
A víztisztító készülékekre 2,-3,-5 év garanciát vállalunk, a szűrőcserék kivételével. Ez vonatkozik a készülék esetleges gyártási hibájára, az alkatrészek idő előtti meghibásodására. A garanciális feltételek részletesebben a Garanciajegyben foglaltak szerint értendők. A garancia meglétének feltétele, hogy a víztisztítón a használati utasításban meghatározott karbantartási munkálatok, gyári szűrőkkel, a megadott időközönként el legyenek végezve. Minden általunk értékesített berendezést kérésre nyilvántartunk, és a megfelelő időben ügyfeleinket értesítjük a szükséges karbantartási feladatokról. Telefonos ügyfélszolgálatunk révén a szükséges szűrőket, alkatrészeket a berendezésekhez folyamatosan biztosítjuk, és el is végezzük a karbantartási és ellenőrzési feladatokat. Megfelelő szervizelés esetén életre szóló vízminőség garanciát vállalunk!

Mikor és milyen karbantartási munkák elvégzése szükséges a víztisztítókon?
A víztisztítók ütemezett karbantartása 6 – 12 havonta esedékes. Ilyenkor szükséges cserélni a 3 db. előszűrőt, és az 1 db. utószén szűrőt. A víztisztító készüléket ekkor lefertőtlenítjük, a membránt átmosatjuk, a kötéseket, tömítéseket átvizsgáljuk, a 4 utas szelep állapotát ellenőrizzük. A puffer tartályban a nyomást ellenőrizzük. A fordított ozmózis membránt 2,-3 – 4 évente szükséges cserélni. A membrán élettartamát nagymértékben befolyásolja az előszűrők állapota, illetve azok megfelelő időközönkénti cseréje. A TDS műszerrel mért 65 ppm oldott anyag tartalom felett a membrán cseréje indokolt. Az opcionális kiegészítők cseréje éves, vagy 2 – 3 éves periódusokban javasolt.

Mennyibe kerül nekem évente egy víztisztító fenntartása?
Az éves, alap karbantartás díja 14.000 Ft, mely tartalmazza az évenként esedékes 4 db. szűrő árát, és azok cseréjének munkadíját, a víztisztító fertőtlenítését, és teljes átvizsgálását. Budapest területén a kiszállás ebben az árban benne foglaltatik. Budapesttől távolabb eső települések esetében 90 Ft/km kiszállási díjat számítunk fel. Ehhez számolható még a membrán cseréje, és az opcionális kiegészítők aktuális cseréjének költsége. Összességében, átlagolva a költségeket kb. éves szinten 20.000 – 24.000 Ft –al kell kalkulálni.
Ezt az összeget elosztva az éves szinten elfogyasztott tisztított víz mennyiségével, 5 – 8 Ft –ba kerül 1 liter kristálytiszta, egészséges ivóvíz.

Hogyan, mi módon jutok hozzá a víztisztító készülékhez?
Az egyik lehetőség a weboldalon keresztül történő online megrendelés. A weblapról történő rendelés esetében kérheti aktuális ajándékunkat is! A víztisztító leszállítását vagy személyes végezzük, vagy szerződéses futárcég partnerünk, a DPD nemzetközi futárszolgálat segítségével. Önnek a kiszállítás minden esetben díjtalan. A gépet 2 – 3 munkanapon belül eljuttatjuk Önhöz.
A másik lehetőség egy minden kötelezettség nélküli vízteszt és tanácsadás kérése, melynek során egy személyes találkozó keretében megvizsgáljuk Önnél a víz keménységét, a benne található szárazanyag tartalmat, majd közösen kiválasztjuk a legideálisabb megoldást. Ekkor ott személyesen egyeztetjük a szállítás és a beszerelés módját, és ütemezését.

Milyen minősítésekkel rendelkeznek a víztisztító gépek?
A víztisztítók megfelelnek az Amerikai NSF Standard szabványnak és az Európai Uniós követelményeknek egyaránt. Az általunk forgalmazott víztisztítók rendelkeznek az Országos Tisztiorvosi Hivatal engedélyéivel. Továbbá rendelkeznek még CE, WQA, ISO minősítésekkel is.

Meddig biztosítják a szűrőbetét ellátást?
Sok csalódott ügyféllel találkoztunk, akik a megvásárolt készülékhez később nem tudtak szűrőbetéteket, alkatrészeket vásárolni, mert a forgalmazó megszűnt, vagy a gyártó befejezte a modell gyártását. Vásárlóinknak emiatt nem kell aggódnia! Mi 10 évig garantáljuk a szűrőbetétek zavartalan ellátását az általunk értékesített víztisztítókhoz. Ha nem tudunk szűrőt biztosítani értékegyeztetéssel másik víztisztítót adunk.

error: