Ozmózis és aktív szenes víztisztító berendezés közötti különbség

Ha már kicsit olvasott a témában, akkor biztosan találkozott a két leggyakrabban előforduló fogalommal, az ozmózis és az aktív szenes víztisztító berendezéssel vagy technológiával. Melyiket érdemes választani? Hogyan döntsem el, hogy melyik a jobb számomra?
Ahhoz, hogy a legjobb döntést hozhassuk, érdemes tisztázni ezt a két fogalmat és ezután bátran vásárolhatjuk meg a számunkra ideális berendezést.
Ha a két technológia között akarunk választani, akkor a szűrés vagy a tisztítás között kell választanunk! Miért? A cikkből kiderül!

Mit jelent az ozmózis víztisztítás?

Az ozmózis víztisztítás a világ több országában használt, a NASA által kifejlesztett, az űrhajózás során és az USA hadserege által is használt víztisztítási technológia. A legmodernebb, leghatékonyabb víztisztítási módszer.

Mit jelent az aktív szenes víztisztítás?

Az aktív szén természetes reakciója, hogy magához vonzza a többi szénmolekulát tartalmazó szennyeződést, mivel a szénmolekulák vonzzák egymást. Ezáltal megköti a szennyeződéseket, a klórt, klórszármazékokat. Az a víz, amit átvezetnek rajta, gyakorlatilag szűrésen megy keresztül.

Az ozmózis víztisztítás működési elve

Az ozmózis egy természetes folyamat. A spontán oldószer áramlási folyamata a folyadékokban. A folyadék az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldal felé halad. A fordított ozmózis (reverse ozmozis) során megfordul ez a folyamat és a hígabb oldat térfogatértéke fog növekedni és a töményebb oldat mennyisége lesz kisebb a nyomáskülönbség hatására.

Egy félig áteresztő membránon a szennyeződések így nem jutnak át. Az oldószer, vagyis a tiszta víz át tud jutni, de az oldott anyag, vagyis minden más anyag, ami a vízben található, már a hígabb oldatban marad. Ez a folyamat addig tart, amíg a nyomáskülönbség fenn áll, tehát az oldott anyag távozik az oldatból. A megtisztított víz tovább folyik, a hulladék víz pedig a szennyvízcsatornába távozik.

ozmózis membrán működési elve

Ez az áteresztő membrán 0,0001 áteresztő képességgel rendelkezik, tehát minden, ami ennél nagyobb, az nem jut át a membránon. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok, amik 1000-szer, a vírusok, amik 10000-szer nagyobbak ennél, már nem férnek át.
A nyomáskülönbséget a vezetékes víz nyomása okozza, ami a legtöbb háztartásban megfelelő. Ha nem, akkor nyomásrásegítővel meg lehet oldani.

Fontos megemlíteni, hogy az ozmózis víztisztításnál is használnak aktív szenes szűrőket, többnyire kettőt minden készülékben. Tehát az aktív szenes víztisztítás előnyeit ez a technológia is tartalmazza, csak kiegészül még az ozmózis technológiával is.

Az aktív szenes víztisztítás működési elve

Az aktív szenes víztisztításkor a készülékben lévő aktív szén szemcsék magukba zárják a szennyeződéseket. Az aktív szén pórusaiba tömegének 100-szorosát is képes megkötni. Megköti a vírusokat, baktériumokat, vegyi anyagok egy részét. A szűrőn fenn akad a szennyeződés, amit a tisztításkor ki kell üríteni vagy cserélni. Ezért olyan fontos a készülékek rendszeres karbantartása.

Az ozmózis víztisztító felépítése

Az ozmózis víztisztítók több lépcsős vízszűrést és víztisztítást végeznek. A beépített 5 mikronos előszűrő és 2 aktív szénszűrő arra hivatott, hogy megszűrje a klórt és az 5 mikronnál nagyobb szennyeződéseket. Ugyanis ezek nagy mértékben károsítanák az ozmózis membránt. Ebben az esetben nem lenne megfelelő a víz tisztasága.

Ozmózis víztisztító felépítése

Az ozmózis víztisztító felépítése – 1. fázis

Az első fázisban a rozsda, a por és a szilárd szennyeződések, a rozsda kiszűrésre kerül. Továbbá a klór és származékai, valamint minden olyan szennyeződés, amit hagyományos, aktív szenes vízszűréssel ki tudunk szűrni a vízből.

Ez a fázis azért fontos, mert az ozmózis membrán tönkremegy, ha ezekkel a nagyobb méretű szennyeződésekkel vagy klórral találkozik. Ha betartjuk a rendszeres időközönként előírt karbantartást, akkor nem csak, hogy nem iszunk szennyezett vizet, de növeljük az ozmózis membrán élettartamát.

Az ozmózis víztisztító felépítése – 2. fázis

A következő fázisban történik az ozmózis elv alkalmazása. Itt történik a 0,0001 mikronos víztisztítás, vagyis a szennyezett víz külön választása a tiszta víztől. A szennyeződések 95-98%-a ekkor távozik. Ez azt eredményezi, hogy a szennyeződés nem tárolódik más víztisztítási eljárásokhoz képest, az ozmózis membrán öntisztuló. Mivel a folyamat nem megy gyorsan végbe, ezért szükség van egy puffer tartályra, ahol a tiszta víz tárolódik.

Az ozmózis víztisztító felépítése – 3. fázis

Az utolsó fázisban egy biztonsági szén utószűrőn halad át a megtisztított víz. Feladata az ozmózis membrán után esetlegesen visszamaradt ízek és szagok eltávolítása, javítása, a tökéletes minőségű tiszta víz érdekében.

Az ozmózis víztisztító előnyei:

 • 5 lépésben tisztít.
 • Az ozmózis víztisztító teljesen lágy vizet készít, amit a kávéfőzőben, és a vízforralóban is nyugodtan felhasználhatunk.
 • Szinte mindent ki tud szűrni. A tisztítandó vizet 95 – 98 % ban megtisztítja.
 • Egy időben, és szakszerűen karbantartott ozmózis víztisztító, tökéletesen tiszta, és minden szennyeződéstől mentes vizet biztosít a számunkra.
 • Az ozmózis membrán öntisztító, nem halmozódnak fel benne a szennyeződések, mint egy átfolyó rendszerű aktív szenes víztisztítóban.
 • Az ozmózis víztisztító által adott ozmózis vízből sokkal ízletesebbek a teák, a kávék, a levesek, és bármilyen főzött étel, ital.

Az ozmózis víztisztító hátrányai:

 • Karbantartásához szakértelmet igényel.
 • Fél évente, évente feltétlenül szükséges a víztisztító karbantartása.
 • Relatíve nagyobb a helyigénye az aktív szenes víztisztítókénál.
 • A tisztítandó víznek 30 – 40 %-a hasznosul, és a többi, amiben benne maradnak a veszélyes anyagok, (technikai víz) a csatornába visszamosódik.
 • A beépítéséhez, egy 45 ös konyhaszekrényt alsó felét elfoglalja.
 • Az ozmózis víztisztítás egy lassú folyamat, ezért a megtisztított víz mennyisége korlátozott.

Az aktív szenes víztisztító felépítése

Az aktív szén szénből, fából vagy kókuszhéjból és más magas szén-dioxidból álló szerves anyagokból készül. Az ilyen szerves anyagokban a szén aktiválására szolgáló eljárás magában foglalja a hő felhasználását olyan környezetben, amely nem tartalmaz oxigént.

Aktív szén kókuszból

Az aktív szén nagyfokú adszorbens tulajdonsága és porózus felületének köszönhetően jó szennyeződés eltávolító képességgel rendelkezik. Kiváló a víz ízének javításában, ezért használják, már nagyon régóta a víz szűrésére, kezelésére.

Az aktív szénszűrők két típusát ismerjük. Vannak Carbon Block, (tömbösített) és a GAC, vagyis a Granulált aktív szénszűrők.

A GAC szűrők laza szén granulátumokat tartalmaznak, míg a Carbon Blokk aktív szenes szűrők szilárd tömörített tömbben  vannak. A szén blokkszűrők egyik fő előnye, hogy lehetővé teszik a víz hosszú ideig tartó érintkezését a szénnel, ami jobb hatékonyabb szennyeződés megkötést eredményez.

Ugyanez nem mondható el a GAC szűrőkről, amelyek nem rendelkeznek a szén blokk szűrők egyenletességével, és mivel a GAC részecskéi kevésbé érintkeznek a vízzel, hatékonyságuk a szilárd Carbon Block szűrők hatékonyságának mögötte vannak. Ugyanakkor nagyobb áramlási sebesség érhető el GAC szűrővel, ami csökkenti a szűrő hatékonyságát, mert a szennyeződések és a szén közötti érintkezés ideje csökken.

Mind két típusú szénszűrő lehet a baktérium tenyészetek melegágya, ezért gyakran cserélni kell őket, különösen akkor, ha már túlságosan telítettek szennyeződésekkel.

Az aktív szenes víztisztító előnyei:

 • Egyszerű, bárki által elvégezhető beépítés, és szűrőcsere.
 • Az ozmózis víztisztító berendezésekkel szemben olcsóbb bekerülési, és fenntartási költségek jellemzi.
 • Kiválóan szűrik a klór, és klórszármazékokat.
 • Kiválóan javítja a csapvíz ízének és illatának állagát.
 • Az aktív szén vegyi anyagok felhasználása nélkül, kizárólag természetes anyagokból készül.

Az aktív szenes víztisztító hátrányai:

 • Csak egy, esetleg két lépésben tisztít.
 • Bizonyos vírusok, baktériumok ellen teljesen hatástalanok.
 • Az elhanyagolt, a megadott időben nem cserélt szénszűrő könnyedén elbakterosodhat, mivel a vírusokat, baktériumokat nem képes hatástalanítani.
 • Amennyiben a kiszűrt szennyeződések már az aktív szénszűrő felületét befedik, könnyen visszaszennyezhetik a tisztítandó ivóvizet.
 • A keménységet okozó ásványi sókat benne hagyja a tisztított vízben.
 • Alkalmatlan olyan vegyi anyagok eltávolítására, amelyeket az aktív szén nem képes megkötni (pl. Nátrium, nitrátok, nehézfémek, fluorid, ólom, a nehézfémek, a gyógyszermaradványok, hormon származékok, stb.);

(lásd lejjebb a táblázatot. Kattints rá, és nagyítva olvashatod!

Az ozmózis és aktív szenes víztisztító közötti különbségek tisztítási hatékonyság szempontjából

Aktívszén vs. ozmózis

Az ozmózis és aktív szenes víztisztító közötti főbb különbségek összefoglalva
1, Az aktívszenes víztisztítók megkötik a szennyeződést, amit kiszűrnek a vízből és tárolják a felületükön, a következő szűrőcseréig.
Az ozmózis víztisztító nem tárolja, hanem a csatornára kiüríti a szennyező anyagokat.
2, Az aktív szenes víztisztító benne hagyja a vízben a szervetlen ásványi anyagokat.
Az ozmózis víztisztító a szervetlen ásványokat is kiveszi a vízből. Az egyik lényegi kérdés itt merülhet fel, hogy miért pont a vízből szeretnénk ezeket az anyagokat pótolni?!
3, Az aktívszenes víztisztító nem képes kiszűrni a hormon és gyógyszer származékokat.
Az ozmózis víztisztító kiszűri ezeket is.
4, Aktívszenes víztisztítók csak szűrik a vizet, az ozmózis víztisztító berendezés tisztítja a vizet.

Összefoglalva:
A döntés az Ön kezében van. Érdemes minden előnyt és hátrányt figyelembe venni, mielőtt dönt bármelyik víztisztítási technológia, vagy víztisztító berendezés mellett.

Mind az aktív szenes víztisztító, mind az ozmózis víztisztító tiszta, ízletes vizet hoznak létre, amely jó minőségű, és biztonságos lesz az Ön és a családja számára!
Ha nem tudja eldönteni, hogy a teljesen szűrt ozmózis vizet válassza egy kicsit magasabb költséggel, vagy az egyszerűbb aktív szenes víztisztítót alacsonyabb bekerülési és fenntartási költséggel, akkor szakmai segítséget, tájékoztatást az alábbi elérhetőségeken tudunk nyújtani díjtalanul!

error: