A víztisztítás otthon egyre elterjedtebb Európában és Magyarországon is. Ami nem csoda, hiszen a tisztított víznek számtalan előnye van a csapvízzel és a boltban vásárolt ásványvízzel szemben is.

Érdemes tehát elgondolkodni egy otthoni víztisztító megvásárlásán, hiszen a folyamat egyszerű, és az egyszeri beruházás után rengeteget, akár évi több százezer forintot is spórolhatunk vele!

A következőkben eláruljuk, miért is fontos az otthoni víztisztítás. Miért nem elég, ha csapvizet iszunk, vagy megvesszük a palackos vizet a boltban.

Víztisztítás otthon - csapvíz helyett

Víztisztítás otthon

Víztisztítás otthon: miért van rá szükség?

Az első kérdés, ami az otthoni víztisztítás kapcsán felmerül, hogy egyáltalán miért van rá szükség? Hiszen a csapvíz Magyarország jelentős részén iható és minőségében is megbízható.

Legalábbis ezt halljuk mindenhonnan.

Miközben a csapból is a megfelelő mennyiségű napi folyadék (lehetőleg víz-) bevitel fontossága folyik, közben arról kevesebb szó esik, hogy a tisztítatlan csapvíz minősége sokszor hagy maga után kívánnivalót. Olyannyira, hogy számos háztartásban meg sem közelíti az Európai Uniós átlagot.

Ennek több oka van:

 • elavult szűrők – a legtöbb ipari szűrő elavult, a használt eljárások nem megbízhatóak, ennek következtében a csapból folyó víz sem jó minőségű
 • pénzhiány – mivel nincs elég pénz a megfelelő központi víztisztításra, Magyarország különféle uniós engedményeket kap, hogy továbbra is ivóvíz minősítést kapjon több magyarországi csapvíz, ami nem felel meg a követelményeknek.

Káros anyagok a csapvízben

A víztisztítás otthon azért is fontos, mert több kedvezőtlen hatású, szennyező (esetleg méreg-) anyag is található a csapvízben.

 • Fizikai – homok, iszap
 • Kémiai – metán, széndioxid, kénhidrogén, olajok-zsírok, hormonok, gyógyszermaradványok, növényvédő szerek, tartósítószerek, stb.
 • Biológiailag aktív vagy elhalt szervezetek – baktériumok, algák, vírusok, gombák, paraziták, spórák

Víztisztítás otthon: miért nem jó az ásványvíz?

Ha a csapvíz nem megfelelő, akkor miért nem jó helyette az ásványvíz – tehetjük fel a kérdést, és fel is tesszük, mi több, meg is válaszoljuk.

 • ásványvíz helyett, víztisztítás otthon

  Az ásványvíz drága

  drága – miközben egy-egy palack nem eget rengető összeg, ha összeadjuk, mennyit iszunk meg egy hónap alatt, kiderül, a víztisztító akár már rövidebb távon is visszahozza az árát.

 • minőségi problémák – a szabályozás hagy kívánnivalót maga után. Ráadásul a PET palackokban hosszan (esetleg helytelenül) tárolt víznek is lehetnek káros hatásai.
 • környezetszennyező – a műanyag palack szennyezi a környezetet, még akkor is, ha szelektíven gyűjtjük. A beolvasztáskor mérgező anyagok keletkezhetnek.
 • kényelmetlen – bár rendelhetjük a neten is, a legtöbben még mindig maguk cipelik haza a boltból a palackos vizet. Ráadásul valahol tárolni is kell, ami lakásban nehezebben megoldható

Az otthoni víztisztítás előnyei

 • az otthon tisztított víz érezhetően jobb ízű, mint a sima csapvíz, vagy az ásványvíz. Ez még főzésnél is érezhető.

Kattintson a linkre, és ismerje meg azt a további 7 előnyt, hogy miért jó Önnek, ha víztisztító berendezést használ!

error: