A víztisztítás otthon egyre elterjedtebb Európában és Magyarországon is. Ami nem csoda, hiszen a tisztított víznek számtalan előnye van a csapvízzel és a boltban vásárolt ásványvízzel szemben is.

Érdemes tehát elgondolkodni egy otthoni víztisztító megvásárlásán, hiszen a folyamat egyszerű, és az egyszeri beruházás után rengeteget, akár évi több százezer forintot is spórolhatunk vele!

A következőkben eláruljuk, miért is fontos az otthoni víztisztítás. Miért nem elég, ha csapvizet iszunk, vagy megvesszük a palackos vizet a boltban.

Víztisztítás otthon - csapvíz helyett

Víztisztítás otthon

Víztisztítás otthon: miért van rá szükség?

Az első kérdés, ami az otthoni víztisztítás kapcsán felmerül, hogy egyáltalán miért van rá szükség? Hiszen a csapvíz Magyarország jelentős részén iható és minőségében is megbízható.

Legalábbis ezt halljuk mindenhonnan.

Miközben a csapból is a megfelelő mennyiségű napi folyadék (lehetőleg víz-) bevitel fontossága folyik, közben arról kevesebb szó esik, hogy a tisztítatlan csapvíz minősége sokszor hagy maga után kívánnivalót. Olyannyira, hogy számos háztartásban meg sem közelíti az Európai Uniós átlagot.

Ennek okai:

 • Elavult szűrők – a legtöbb ipari szűrő elavult, a használt eljárások nem megbízhatóak, ennek következtében a csapból folyó víz sem jó minőségű
 • Pénzhiány – mivel nincs elég pénz a megfelelő központi víztisztításra, Magyarország különféle uniós engedményeket kap, hogy továbbra is ivóvíz minősítést kapjon több magyarországi csapvíz, ami nem felel meg a követelményeknek.

Az ivóvíz tisztítás okai

A víztisztítás otthon azért is fontos, mert több kedvezőtlen hatású, szennyező (esetleg méreg-) anyag is található a csapvízben.

Számtalanszor elismételt tények, hogy a természetes ivóvizekben…

 • a földművelés során műtrágya, növényvédő szerek…
 • homok, iszap…
 • az ipari tevékenység által nehézfémek…
 • mosásból eredően mosószerek…
 • a szennyvízbe bekerülő gyógyszer, hormon maradványok…
 • kőolaj származékok…
 • a csőhálózatban lévő rozsda, szennyeződések…
 • biológiailag aktív vagy elhalt szervezetek – baktériumok, algák, vírusok, gombák, paraziták, spórák…
 • metán, széndioxid, kénhidrogén, olajok-zsírok…

…találhatóak kisebb-nagyobb mennyiségben. Számos fórumon megy a vita arról, hogy a csapi víz határérték alatt vagy felett tartalmazza-e a fenn felsorolt és még ezeknél jóval többféle mesterséges anyagot.

Határérték ide vagy oda, engem nem nyugtat meg a gondolat, hogy a határérték alatti mennyiség jut be a szervezetembe vagy a gyermekem szervezetébe nap mint nap vegyszerekből, mérgekből, mesterséges anyagokból!

Soroljunk fel néhányat a példa kedvéért: ólom, dioxin, kadmium, nitrát, nitrit, arzén, BPA, azbeszt, klór… Felsorolni se lehet mindet!
Köszönöm, nekem ezekből egy miligrammra sincs szükségem!

Tehát, most, hogy letisztáztuk, miért fontos az otthoni víztisztítás, nézzük meg, hogyan lehet megvalósítani bármely családban.

Számtalan módja van az otthoni víztisztításnak. Érdemes őket megvizsgálni és körbe járni a témát, ahhoz, hogy alapos döntést hozhassunk.

Víztisztítás otthon: miért nem jó az ásványvíz?

Ha a csapvíz nem megfelelő, akkor miért nem jó helyette az ásványvíz – tehetjük fel a kérdést, és fel is tesszük, mi több, meg is válaszoljuk.

 • ásványvíz helyett, víztisztítás otthon

  Az ásványvíz drága

  drága – miközben egy-egy palack nem eget rengető összeg, ha összeadjuk, mennyit iszunk meg egy hónap alatt, kiderül, a víztisztító akár már rövidebb távon is visszahozza az árát.

 • minőségi problémák – a szabályozás hagy kívánnivalót maga után. Ráadásul a PET palackokban hosszan (esetleg helytelenül) tárolt víznek is lehetnek káros hatásai.
 • környezetszennyező – a műanyag palack szennyezi a környezetet, még akkor is, ha szelektíven gyűjtjük. A beolvasztáskor mérgező anyagok keletkezhetnek.
 • kényelmetlen – bár rendelhetjük a neten is, a legtöbben még mindig maguk cipelik haza a boltból a palackos vizet. Ráadásul valahol tárolni is kell, ami lakásban nehezebben megoldható

Az otthoni víztisztítás előnyei

 • az otthon tisztított víz érezhetően jobb ízű, mint a sima csapvíz, vagy az ásványvíz. Ez még főzésnél is érezhető.

Kattintson a linkre, és ismerje meg azt a további 7 előnyt, hogy miért jó Önnek, ha víztisztító berendezést használ!

Víztisztítás otthon történhet…

 • Csapra szerelhető víztisztítóval
 • Vízszűrő kancsóval
 • Aktív szenes vízszűrővel
 • Ozmózis víztisztító berendezéssel

Víztisztítás otthon- Vízszűrő kancsó vagy víztisztító kancsó?

Lehet találkozni mindkét kifejezéssel, ezért fontos elmondani, hogy csakis a vízszűrő kancsók elnevezés helyes. Ugyanis ezek a készülékek egy beépített vízszűrővel rendelkeznek, ami a szennyeződések bizonyos részét tudja csak megszűrni. A vízszűrőn fenn akadnak és egy idő után telítődik a szűrő. Ezért fontos a rendszeres karbantartása ezeknek a készülékeknek is. Tehát nem tisztítják, csak megszűrik a vizet.

Víztisztítás otthon- Víztisztítás aktív szénnel

Az aktív szén az egyik leghatásosabb természetes vízszűrő tulajdonságokkal rendelkező anyag. A súlyának 100-szorosát is képes magába szívni, megkötni. Közömbösít vegyszereket, mérgeket és számos baktériumot, vírust. Minden olyan anyagot, amiben szénmolekulák vannak, hiszen a szénmolekulák vonzzák egymást.

Víztisztítás aktív szénnel történhet

 • Vízszűrő kancsó által
 • Aktív szenes víztisztító berendezés által
 • Csapra szerelhető víztisztító berendezés által

Víztisztítás otthon- Ozmózis víztisztító berendezés

Ha a leghatékonyabb és legmodernebb víztisztítást szeretné megvalósítani otthonában, akkor az ozmózis víztisztító berendezésre van szüksége.
A fordított ozmózis, vagyis reverse ozmozis elvén működik. A reverse ozmozis névből erednek, a szintén gyakran használatos RO víztisztító vagy RO víz kifejezések. Ezek mind, az ozmózis víztisztító berendezés témakörébe tartoznak.

Az ozmózis víztisztító berendezés működéséről részletesebben írtunk az „Ozmózis és aktív szenes víztisztító berendezés közötti különbség” című cikkben.

Természetesen ebből a terméktípusból is többféle fajtájú, gyártmányú, teljesítményű és árfekvésű terméket lehet kapni. Mindig érdemes részletesen átgondolni az egyedi igényeket, elképzeléseket és megvizsgálni a kapható készülékeket. Csakis így lehet a legjobb döntést meghozni.

Víztisztító rendszer

Egy víztisztító rendszer több elemből áll. A tisztított víz több lépcsőn keresztül kerül a poharunkba.

Központi víztisztító berendezés

A legelső eleme ennek a rendszernek, a központi víztisztító berendezés, ami már az ingatlanba történő bekerülésekor megszűri a vizet. Aktív szenes vízszűrők szűrik ebben az esetben a vizet.

Víztisztító berendezések

Az ivóvíz tisztítása folytatódik az asztali vízszűrő berendezéssel vagy az aktív szenes vízszűrő berendezéssel, esetleg az ozmózis víztisztító berendezéssel. De használhatunk vízszűrő kancsót is, ami kevésbé hatékony módja a víztisztításnak. Mindenkinek más és más készülék válik be, hiszen mindenkinek más és más igényei, elvárásai, lehetőségei vannak.

A választásban segítséget nyújt „A legjobb víztisztító berendezés kiválasztása” blogcikkünk.

Fontos megemlíteni, hogy a tisztított vízzel nem csak egészségünket óvjuk, hanem a háztartási gépeket is, amikbe beletöltjük a tisztított vizet! Egy kávéfőző, teafőző, vízforraló és bármely más készülék, amibe a megtisztított vizet töltjük, sokszorosan meghálálja. Ezzel meggátoljuk a vízkő lerakódást, a szennyeződések bekerülését a gépekbe.

Zuhanyszűrő, vízlágyító

Szintén minőségi különbséget jelent, ha a zuhanyozásnál a zuhanyfejre szerelt szűrt vízzel fürdünk le. Érzékeny bőrűeknek kifejezetten javasolt, de mindenkinek ajánlott, akinek fontos bőre egészsége.

Ha bármilyen kérdése merülne fel, ingyenes szakmai segítséget nyújtunk bármilyen, víztisztítással kapcsolatos kérdésben.

error: