Számtalan víztisztító berendezés, készülék található. Többféle típusú, méretű és árfekvésű termék létezik. Ezért fontos a víztisztító berendezések összehasonlítása. Ebben a cikkben elhelyezés, típus és árfekvés szerint is összehasonlítom a legnépszerűbb víztisztítókat. Segítséget adok a választáshoz.

Víztisztító berendezések összehasonlítása elhelyezés szerint

Hordozható víztisztító

A hordozható víztisztítók legnépszerűbb és leggyakoribb típusa a vízszűrő kancsó. Ezekből a kancsókból, bármely más hétköznapi kancsóhoz hasonlóan, a beletöltött folyadékot lehet kiönteni, de azzal a különbséggel, hogy a kiöntés során a felszerelt aktív szenes vízszűrő megszűri a vizet. Bizonyos anyagoktól megszűri, mint pl. a klór, a lebegő szennyeződések, rozsda stb. Bizonyos anyagokat viszont benne hagy, mint pl. a gyógyszer maradványok, hormonok, vegyszerek stb. Tehát az igazán egészségtelen anyagok benn maradnak a vízben.

Javasolt rendszeres időközönként cserélni, tisztítani a szűrőjét, mert a felhalmozódó szennyeződésekben könnyen elszaporodnak a baktériumok. A szűrő eltelítődik, így elveszti hatékonyságát.

A hordozható víztisztító előnye, hogy kis helyen elfér és mobilis. Utazások alkalmával is elvihetjük magunkkal.

Csapra szerelhető víztisztító

A csapra szerelhető víztisztító berendezések előnye, hogy kevés helyet foglalnak és alacsony költségűek. Pusztán a meglévő csaphoz szerelnek egy víztisztító készüléket. Fontos megemlíteni, hogy ezek a készülékek nem tisztítják meg a vizet, csupán megszűrik bizonyos szennyeződésektől. Tehát nem a leghatékonyabb eljárás.

Szintén elvihetjük magunkkal akár utazások alkalmával, hiszen leszerelhető és egy másik helyen könnyedén felszerelhető.

Pult alá szerelhető víztisztító

Ezek a típusok már helyhez kötöttek, nagyobb helyet foglalnak és költségük is magasabb. Előnyük viszont hatékonyságukban rejlik. Hiszen ezek azok a víztisztítók, amik már valóban tisztítják a vizet és valódi tiszta vizet adnak!
Többnyire az ozmózis víztisztító technológia alapján működnek, ami a leghatékonyabb és legmodernebb víztisztítási eljárás. Csaknem minden szennyeződéstől és oda nem illó anyagtól megtisztítják a vizet.

Víztisztító berendezések összehasonlítása technológia szerint

Aktív szenes víztisztító

Az aktív szenes víztisztítók egy beépített szén szűrővel rendelkeznek és ezek szűrik meg a vizet. Kihasználják a szén megkötő erejét, kiegészítve ezüsttel vagy KDF-el, megszűrik a vizet.

Előnyei:

 • Könnyen el lehet végezni a karbantartást, szűrőcserét.
 • Helyigénye kisebb.
 • Alacsonyabb ár.
 • Alacsonyabb karbantartási költségek.

Hátrányai:

 • A vírusokat, baktériumokat nem képes hatástalanítani.
 • Nehézfémektől, gyógyszer maradványoktól, hormonoktól szintén nem képes megszűrni a vizet.

Ozmózis víztisztító

Az ozmózis víztisztító berendezések a fordított ozmózis, vagyis reverze ozmozis elvén működnek. Több lépcsős víztisztítást valósítanak meg. Egyfajta előszűrésként aktív szín szűrők szűrik meg a vizet, majd három tartályon keresztül átfolyó víztől külön választja a szennyeződéseket, vegyszereket és szinte minden, a vízbe nem tartozó anyagot. Majd a továbbfolyó vít még egy biztonsági szűrésen is keresztül megy. Ezért nevezhető az ozmózis technológia a leghatékonyabb víztisztítási folyamatnak. Az ozmózis és aktív szenes víztisztító berendezés közötti különbség című cikkben részletesen is bemutatom a kettő típus közötti különbséget.

Előnyei:

 • Valódi víztisztítás, nem csak szűrés.
 • Csaknem teljesen megtisztítja a vizet mindenféle anyagtól.
 • A rendszeres ásványvíz fogyasztáshoz képest olcsóbb.

Hátrányai:

 • Magasabb vétel ár és beszerelési költségek.
 • Magasabb karbantartási költségek.
 • Nagyobb hely igény.

Víztisztító berendezések összehasonlítása ár szerint

Vízszűrő kancsó

A legolcsóbb termékkategóriának mondható. Egyfajta belépő termék azoknak, akik barátkoznak a vízszűrés, víztisztítás gondolatával.
Ára: 2000 Ft és 10 000 Ft között mozog jellemzően.

Aktív szenes víztisztító

Már magasabb árfekvésű termékek tartoznak ide. Hatékonyságuk is sokkal jobb, mint a vízszűrő kancsóké.

Ára: 15 000 Ft-tól 45 000 Ft-ig terjed jellemzően.

Ozmózis víztisztító

A legmagasabb árfekvésű termékek tartoznak ide, de a hatékonyságuk a legjobb. Ha valódi víztisztítást szeretnénk, akkor érdemes befektetni egy ilyen berendezésbe. Ha az ásványvíz fogyasztást kiváltja, akkor még ez a befektetés is megtérül.

Ára: 50 000 Ft- tól 150 000 Ft-ig találhatóak termékek.
Természetesen drágább termékeket is lehet találni, de véleményem szerint hatékonyságuk már jobban nem növekszik az árral.

Tipp! Ha problémát észlel a víztisztító berendezés működésében, akkor érdemes a szakember segítségét kérni. Egyik írásomban, az  5 intő jel, hogy a víztisztító nem működik megfelelően! című cikkben a tipikus hibákról írok részletesen.

Összegezve:

Ahogyan minden család más és más, mások az igények és lehetőségek is. Ezért nehéz olyan berendezést találni, ami megfelel az adott igényeknek. A legjobb víztisztító berendezés kiválasztása cikkben további segítséget adok a döntéshez.

Amennyiben segíthetek a döntésben, vagy bármilyen kérdése lenne, keressen bizalommal!

error: